CD 71 CONCURS PENTRU ARTISTI

Concurs pentru artiști: zona de acces a clădirii de pe Calea Dumbrăvii nr. 71

Am venit cu propunerea unui nou concurs adresat artiștilor pentru zona intrării în clădirea realizată pe Calea Dumbrăvii nr. 71, în Sibiu. Premiul este în valoare de 5000 euro (brut).

După experiența primului concurs pentru clădirea de pe Calea Dumbrăvii 40, ne dorim conturarea intrării în cea de-a doua clădire realizată de echipa noastră. Căutăm propuneri care să anime spațiul și să contrasteze cu restul construcției, dar în același timp să se armonizeze cu arhitectura acesteia; ne dorim lucrări abstracte, care să reprezinte un accent de culoare în cadrul clădirii, și concepte care să ne surprindă prin emoție.

Zona în care va fi integrată propunerea artistică are o lățime de 3,40m, iar accesul în clădire se desprinde din trotuarul străzii Calea Dumbrăvii, ca o alveolă. Intrarea e delimitată de doi pereți plini de lungime 8,65m, finisați cu vopsea de culoare albă: pe latura dreaptă este înglobată o cutie cu contoare electrice, un panou pentru cutiile poștale și intrarea pentru zona de apartamente, iar pe latura opusă este un zid plin alb. Această zonă de acces se continuă spre curtea verde și terasa din spatele parcelei.

Mai multe detalii legate de desfășurarea concursului găsiți aici.

În urma propunerilor primite, am ales câștigătoare lucrarea  doamnei Sabaciag Catrinel, lucrare intitulată sugestiv,,Murmur”. Puteți vedea toate prpunerile primite mai jos.

Nr. Date of reception Artist Project
1 10/05/2021 Anonym INTRE CER SI PAMANTINSIDEOUT Symbolism of the bull
2 10/05/2021 Anonym FACE TO FACE Bull’s head seen from the front
3 12/05/2021 Anonym ANAMORPHISM One vantage point.Painted walls.
4 14/05/2021 Silviu Ciora INSIDEOUT
Installation with metal sheets – abstract & organic matter
5
18/05/2021
Silviu Ciora CONNECTION
Installation with metal – connection
6
19.05.2021
Siviu Ciora FOOTPRINT
Installation with mirror elements – footprint
7
28.05.2021
Cretu Stefan Radu
INTERACTIVE KINETIC INSTALLATION
Interactive kinetic bas-relief installation with stylized abstract elements
8
30.05.2021
Kinga Kovacs & Ernest Gergely
SILVER AND GOLD GEOMETRIC PLATES
Installation with silver and gold geometric figures
9
30.05.2021
Viorel Florin
COLLAGE OF SHEET METAL SHAPES
collage of sheet metal shapes
10
31.05.2021
Mocan Cristina
COHABITATION ART
panels of successive layers of wood and colored wool
11
31.05.2021
Lavu Iulia
LEGACY
decoration made of textile materials inspired by the local textile tradition
12
31.05.2021
Kinga Kovacs & Ernest Gergely
ABSTRACT MOUNTAINS
installation with layers with geometric shapes
13
31.05.2021
Bigan Romeo, Chivu Gabriel, Postole Bogdan
SIBIU PATTERN
perforated sheet metal panels
14
31.05.2021
Bigan Romeo, Chivu Gabriel, Postole Bogdan
URBAN KALEIDOSCOP
overlapping glass strips with geometric shapes inspired by the city of Sibiu
15
31.05.2021
Burcescu Madalina
COLOR ACCENT
installation with colored panels
16
31.05.2021
Sabaciag Catrinel
MURMURATION
installation of organically arranged dichroic plexiglass elements (inspiration: the flight of birds in flocks)
17
31.05.2021
Sabaciag Catrinel
ORBITING LIGHT
installation of organically arranged dichroic plexiglass elements (inspiration: the he planet’s orbits)

 

RAPORTUL JURIULUI

C O N C U R S   P E N T R U   A R T I Ș T I

Intrare in imobil Calea Dumbrăvii 71

Juriul:

  1. Alice Herlan – Max Development
  2. Max Schweizer – Max Development
  3. Cornel Raba – Max Development
  4. Anca Bordean – APB  Arhitecți Pașca&Bordean
  5. Ciprian Pașca – APB  Arhitecți Pașca&Bordean 

Desfăşurarea jurizării

În total, în concurs au fost înscrise 17 lucrări care au fost admise mai departe în procesul de jurizare. Am apreciat varietatea conceptelor propuse și, spre deosebire de concursul anterior, o mare parte a propunerilor a constat în instalații artistice. 

Criteriile care au ghidat juriul în vederea stabilirii unui punctaj pentru fiecare lucrare în parte au fost organizate în trei categorii și fiecare a avut o pondere diferită în media finală, după cum urmează:

  • criteriul 1: integrarea în context, armonizarea formală și relaționarea cu arhitectura clădirii = 20% din media finală;
  • criteriul 2: criteriul artistic (concept, freshness/prospețime, caracter/aspect inovator, emoție, efecte, culoare, expresivitate, atmosfera spațiului nou/atmosfera creată în spațiul intrării) = 60% din media finală;
  • criteriul 3: durabilitatea și mentenanța intervenției, costurile viitoare pentru întreținerea sau înlocuirea elementelor = 20% din media finală.

Ca mod de lucru în vederea jurizării proiectelor, fiecare membru al juriului a analizat individual propunerile primite și a acordat un punctaj pentru fiecare lucrare, pe baza criteriilor menționate. Ulterior, au fost analizate și discutate în comun toate proiectele participante, iar în urma acestei etape au fost departajate primele două lucrări. 

Lucrarea câștigătoare desemnată de juriu este „ / MURMUR / ” – autor: Catrinel Sabaciag

O instalație care se folosește de culoare într-un mod foarte subtil și discret, te îmbie să parcurgi zona și să descoperi jocul generat de elementele din material dicroic dispuse pe peretele intrării, în funcție de lumină și umbre. A fost apeciată fluiditatea compoziției și folosirea mișcării corporale, coerența proiectului și felul în care s-a construit conceptul artistic în contextul intrării.

CONCEPT

Prin instalația „Mur-Mur” dorim să transformăm zona intrării din clădirea realizată pe Calea Dumbrăvii nr. 71, dintr-un punct de trecere, într-o destinație în sine.

Destinația marchează traseul locuitorilor si al vizitatorilor imobilului. Instalația este realizată din piese de plexiglass dicroic aranajate intr-un model organic, inspirat de zborul păsărilor în stoluri.

Piesele sunt fixate in panouri de lemn cu dimensiunile de 150 cm/300 cm. Ele sunt astfel ușor de instalat pe perete. 

Natura dinamică și fluidă a instalației invită și ghidează privitorul în incinta clădirii. Prin compoziția plexiglassului dicroic , în funcție de unghiul din care este privită, lucrarea creează un întreg spectru de lumini, reflexii și umbre. Amplasată în acest cadru, instalația reinventează spațiul si creează un contrast deosebit între medii, între arhitectura geometrică a imobilului, care o încadrează si interiorul eclectic, ce îmbină un joc de raze și culori radiante. Din acest motiv, intrarea în imobil este spațiul ideal pentru vizualizarea și experimentarea acestui efect, publicul fiind obligat la mișcare pentru a îndeplini funcționalitatea lucrării. Astfel, se conturează un ambient eterogen din punct de vedere vizual, în care privitorul devine co-creator al lucrării. La fiecare pas, materialul generează efecte declanșate de mișcarea soarelui ce provoacă schimbări recurente și imprevizibile de lumină și culoare. Acest joc de lumini și culori creează pentru locuitorii imobilului o experiență premergătoare sosirii acasă.

MURMURations

Distribuția organică a pieselor este inspirată de „murmuration” (termen din limba engleză). Acesta se referă la organizarea în stoluri a păsărilor migratoare.

Oamenii de știință cred ca acest tip de zbor este similar cu alte sisteme, cum ar fi formarea cristalelor, avalanșele, magnetizarea metalelor etc .

In cadrul unui astfel de zbor nu există o pasare care direcționează zborul, ci ele zboară în unison, protejând astfel grupul. La fel ca și păsările, oamenii găsesc securitatea în cadrul grupurilor. Am considerat ca imobilul, simbol al uniunii indivizilor se pretează a fii adus la viață de o instalație care vorbește despre relația fragilă dintre individ și grup.

Datorita fixarii solide in panou a componentelor de plexiglass, un material foarte rezistent atat ca si duritate cat si rezistent la UV, instalatia nu necesita o mentenanta deosebita. Ea este rezistenta la umiditate si UV. Din punct de vedere al curatirii ei, aceasta se poate realiza cu un simplu puf de curatere (in imaginea de mai jos).

Totusi, optional daca se doreste o protectie in plus a lucrarii, un perete de sticla se poate monta in fata acesteia.

Peretele de sticla se va incadra la nivel cu pilonul de la intrare.

MATERIALUL DICROIC

/un material dicroic este unul care face ca lumina vizibila sa fie împartit în fascicule distincte de diferite lungimi de unda (culori). Teremnul original al dicroiculuiprovine din greaca „dikhroos“.

Dorim sa folosim acest material deoarece are proprieatati optice unice: atat culoarea materialului in sine se schimba odata cu unghiul din care este privit cat si culorile umbrelor proiectate de acesta. In material se reflecta mediul inconjurator , fiind astfel o interventie care reinventeaza mediul ambiant.

 

A fost acordată și o mențiune specială artistului Ștefan Radu Crețu – în vederea colaborării în cadrul următorului nostru proiect în Sibiu

Instalația cinetică propusă în zona intrării a fost foarte apreciată de juriu, fiind o instalație inedită care interacționează cu privitorul, prezența acestuia declanșând mișcarea.

Considerăm că o astfel de instalație ar fi mult mai bine pusă în valoare într-un spațiu mai amplu și deschis, de tipul unei piațete.  

Întrucât proiectul impune o  lucrare  bidimensională, propun o instalaţie sub forma  de bazorelief cinetic (care să se mişte), compus din mai multe elemente abstracte stilizate.   

Conceptul  propus are ca temă conexiunea şi dialogul primordial, animat de o  mişcare ritmică asemenea celulelor sau organismelor simple nevertebrate. 

Mai exact aceste forme din care este compusă instalaţia au ca inspiraţie teoria panspermiei vizând meteoriţii sau chiar, într-o oarecare măsură,  stromatoliţii. Sunt  aşa zisele roci vii pe suprafaţa sau în interiorul cărora se găsesc bacterii sau aminoacizi din care pot rezulta forme de viaţă simple. Creez o modalitate în care aceste forme de viata încep să comunice între ele prin gesturi activate de pârghii, articulaţii şi ritmuri pentru a se putea conecta şi evolua. Aceasta “evoluţie” este de fapt un paradox ce le aminteşte privitorilor de complexitatea lucrurilor simple. Adesea tindem să le neglijăm, desconsiderăm conexiunea cu natura, uităm că facem parte din ea, pentru că nu o înţelegem în totalitate, deşi urmăm nişte cicluri clare existenţiale pe care nu le putem schimba. Prin sinteză, cred că putem găsi răspunsuri la absolut toate întrebările, dar mai întâi trebuie să consumăm această etapă frumoasă, în care ne aflăm în momentul de faţă. 

Vizual şi tehnic, aceste forme abstracte care comunică şi îşi transmit mişcarea, sunt construite din metal (tabla de 2,3mm grosime), un material stabil, cu dimensiuni variabile (de aproximativ 2-3m x 1-2m ).  Întreaga instalaţie  nu va depăşi 10cm grosime, inclusiv cu părţile mobile ataşate.  Mişcarea este electromecanică, lentă,  declanşată în prezenţa trecătorilor, prin intermediul unui senzor de mişcare. Transmisia mişcării de rotaţie a motorului,  în mişcare oscilatorie se face prin pârghii, eventual cabluri şi articulaţii mecanice. 

Culoarea propusa este roşu, dar râmăn flexibil, în funcţie de preferinţele şi sfatul arhitecţilor, cu menţiunea că  monocromia o să păstreze  bine integritatea întregii instalaţii dar şi eleganţa clădirii. 

S-a încheiat prezentul proces-verbal în data de 30 iunie 2021.