MEDIA
Max Schweizer este un om de afaceri elvețian, care s-a ataşat de Sibiu, fiind cucerit de spiritul medieval al oraşului dar şi al satelor transilvănene. Pasionat de arhitectură şi având o gândire vizionară, a transformat o veche şi dărăpănată casă din Oraşul de Jos într-o bijuterie arhitecturală şi unul din localurile de elită ale oraşului, restaurantul Max.
Domnul Schweizer nu s-a limitat numai la restaurarea unor imobile vechi, ci s-a gândit să şi creeze unele noi. Constatând că România este pregătită pentru trecerea spre un stil de viaţă vestic, a dorit să ofere sibienilor alternativa unui concept imobiliar. Întruchiparea acestuia este Swiss Village, un ansamblu rezidenţial realizat prin firma sa Max Development.
Ați decis să construiți ansamblul Swiss Village, adică în traducere Satul Elvețian. De ce sat și de ce elvețian, aici în România?
Cunosc de câțiva ani buni România și am putut urmări evoluția pieței imobiliare în raport cu gradul de satisfacție al clienților. Lucrurile nu stau prea bine. Majoritatea locuințelor care se construiesc astăzi sunt apartamente mici în blocuri mari – blocuri înghesuite, anonime, gălăgioase. Nu prea ai verdeață, aleile sunt sufocate de mașini iar pentru copii nu e niciun pic de loc de joacă.
Și ce aduce Swiss Village altfel?
În Swiss Village am gândit un concept diferit de locuință. Am ales soluția eficientă a unor vile cu 6 – 9 locuințe dispuse pe trei etaje. Între vile sunt spații verzi generoase, cu pomi și tufișuri. Parcarea e foarte aproape și nu incomodează locul de joacă pentru copii. Fiecare locuință are un balcon mare, cele de la parter au chiar terasă și grădină, iar toate beneficiază de o priveliște minunată asupra Munților Făgăraș. Totul emană generozitate şi liniște, se respiră liber, se simte o ambianță de cămin, de acasă, în intimitate și siguranță.
Ați pomenit de verdeață și priveliștea munților. Să înțelegem că Swiss Village se construiește într-o zonă rurală?
Nu, nicidecum. L-am denumit sat tocmai pentru că se delimitează constructiv de restul peisajului, constituind un ansamblu în sine, dar Swiss Village este amplasat într-o zonă ideală pentru cei care lucrează sau merg la școală în oraș. Este pe șoseaua ce leagă Sibiul de Cisnădie, la mai puțin de 2 km de liziera orașului, o distanță ideală care se poate parcurge cu mașina, cu bicicleta sau chiar pe jos.
Nu ne-ați răspuns la întrebarea: de ce Swiss? De ce elvețian?
Trebuie să vă spun de la început că nu e vorba de a importa modele străine românilor. Când spunem Swiss, vrem să arătăm că e vorba în rimul rând de calitate. Iar calitatea elvețiană a ajuns deja un brand în sine. Calitatea elvețiană nu înseamnă nimic spectaculos, nimic exagerat de modern sau ieșit din comun. Ea nu strălucește atrăgând privirile cu aspecte ce țin de aparențe sau de linii îndrăznețe, ce pot fi atrăgătoare la o primă vedere, dar se dovedesc nepractice în timp. Calitatea elvețiană înseamnă rezistență, încredere, detalii foarte bine gândite pas cu pas. Ea țintește spre durabilitate și valoare crescută în timp. Iar în domeniul construcțiilor, acestea sunt niște calități vitale. Experiența noastră îndelungată în țară și peste hotare ne permite să garantăm o valoare constantă a produselor noastre. Construcțiile pe care le executăm sunt solide și bine făcute, de aceea nu mai au nevoie de multe reparații și remedieri. Asta e calitatea elvețiană: gândește în perspectivă, planifică cu grijă și execută cu seriozitate. Construim pentru viitor și realizăm lucruri durabile.
Desigur că o calitate superioară presupune și costuri crescute. Locuințele Swiss Village sunt desigur scumpe. Probabil că nu oricine își va putea permite să le cumpere.
Evident că nu poți avea un lucru bun fără să plătești ceva mai mult. Dar poți avea un lucru foarte bun, care va merita fiecare bănuț și care își va dovedi eficiența mai ales după prima iarnă, când veți avea costuri scăzute la întreținere. La noi nu veți plăti mai mult de o medie anuală de max. 100 lei lunar pe încălzire, pentru că veți locui într-o clădire bine izolată și bine construită de unde nu se pierde căldura și unde instalațiile funcționează excelent, fără pierderi și defecțiuni. Casele noastre sunt foarte bine izolate jos, sus și lateral, iar ferestrele mari au o sticlă specială, permițând astfel să intre multă lumină și împiedicând în același timp pierderi mari de căldură. Cine vrea să locuiască economic, confortabil și frumos va putea alege una din casele noastre așezate la porțile Sibiului.
Concret, cum se construiește?
Lucrăm cu o echipă complexă de specialiști care au experiență în crearea de ansambluri rezidențiale moderne și eficiente. În execuție beneficiem și de colaborarea cu o companie de construcții de încredere, împreună cu care lucrăm de ceva timp și de care suntem foarte mulțumiți. Cei interesați ne pot chiar vizita, pot vedea cu ochii lor cum lucrăm, ce materiale și metode folosim, de la placa de fundație până la țiglele de pe acoperiș. Ei pot fi de față la nașterea viitorului lor cămin. Oricum, suntem pregătiți să fotografiem procesul de execuție în toate fazele, pentru a ne convinge clienții că tot ceea ce spunem că facem, chiar facem și am făcut.
Am înțeles așadar că designul exterior este relativ clasic, fără detalii epatante. Ce au totuși deosebit casele din Swiss Village ca detaliu arhitectural?
Casele Swiss Village obțin un compromis ideal între frumos și practic. Apartamentele sunt luminoase și bine izolate termic, au ferestre mari, cu sisteme de filtrare a luminii performante, au spații de depozitare absolut necesare în orice gospodărie. Mai menționez aici ușile foarte solide. Dar detaliul care încoronează totul este balconul. Sunt de părere că un balcon suficient de lat (cel puțin de 1,8 m) este un detaliu necesar unei locuințe moderne, care contribuie la calitatea vieții. Pe balcon poți admira răsăritul sau apusul, poți sta la o cafea sau la o masă cu prietenii sau te poți relaxa meditând într-o pauză. În lungime de minim 3,50 m, balconul oferă un spațiu suplimentar față de locuință, iar valoarea acesteia crește direct proporțional cu dimensiunile lui. La noi în România (deja vorbesc la persoana I) , ca și în Occident, acest adaos locativ va ajunge să fie un semn că locatarii au o viață dinamică, sunt gata să practice abateri de la rutina zilnică și sunt deschiși spre ce este frumos în exterior.
Este Swiss Village gândit pentru clienții din România?
Swiss Village a fost gândit special pentru clienții din România. Am văzut că românii sunt oameni de familie, își iubesc și prețuiesc partenerii, copiii, căminul. Pentru ei este foarte important să se simtă acasă în locuința lor, să aibă tot ce le trebuie. Iar Swiss Village tocmai asta este: un cartier pentru familii. Întregul ansamblu – casele, aleile dintre ele, băncile, pajiștile, locurile de joacă – totul oferă o experiență a locuitului sănătos, uman, ecologic și economic. Noi construim pentru viitor, construim pentru oameni. Câștigul nostru nu ar avea nicio valoare dacă nu ar reprezenta un câștig pentru clienții noștri. Aici e satisfacția noastră, bucuria lucrului bine făcut.
Vă mulțumim pentru interviu.
Publicat în Hermannstädter Zeitung
INFORMAȚII ȘI DESCĂRCĂRI
Descrieri și broșuri despre proiectele noastre:
Proiect de broșură Calea Dumbravii 71, 2019 – ROMANA
Proiectul de broșură Calea Dumbravii 71, 2019 – GERMANA
Acestea pot fi descărcate și vizualizate utilizând Adobe Acrobat Reader.